Hoste
Hoste er et irriterende, men ofte nyttigt symptom, som har til formål at fjerne fremmedlegemer og andre irriterende stoffer fra dine luftvej men også fra øregang, lungehinde og spiserøret.
Hoste er en refleks fra lungerne
Hoste er en refleks fra dine lunger og opstår typisk, når lungerne irriteres af røg, slim eller pus. Hoste ses ofte i forbindelse med forkølelse, infektioner i hals og lunger samt kronisk og akut bronkitis. Det er oftest ikke nødvendigt at behandle hoste med medicin.
Andre årsager til hoste kan være astma, KOL, kighoste, hjertesvigt, bihulebetændelse eller bivirkninger af medicin.
En hoste er akut, hvis den varer under 8 uger og kronisk, hvis den varer over 8 uger.
Du bør søge læge, hvis:
hosten varer mere end 4 uger
du som ryger får en tiltagende hoste
du udover hoste også har feber og er utilpas
din almentilstand også er påvirket, fx vedvarende træthed eller utilsigtet vægttab
du oplever hoste og er i behandling med et blodtryksnedsættende lægemiddel af gruppen ACE-hæmmere
du får blodigt opspyt
du oplever åndenød eller pibende vejrtrækning
det er et barn under 2 år, der har hoste.
Hvilke typer hostemedicin findes der?
Der findes to forskellige slags medicin mod hoste, slimløsnende og hostestillende. Du skal være opmærksom på, at dokumentationen for hostemedicins effekt er beskeden. Det gælder både for den medicin, du kan købe i håndkøb, og den du får på recept. Det udelukker dog ikke, at nogle oplever, at de får en effekt af medicinen. Der findes også naturlægemidler mod hoste, som siges at virke hostestillende eller slimløsnende. Der er heller ikke dokumentationen for, at de virker.
Slimløsnende medicin mod hoste
Slimløsnende medicin mod hoste virker ved at spalte sejt slim, så slimen bliver mere tyndtflydende og dermed lettere for dig at hoste op. Men som sagt kan du ikke forvente at opleve en effekt.
Acetylcystein (brusetabletter) Har du KOL eller kronisk bronkitis, kan slimløsnende medicin med acetylcystein, være med til at reducere symptomerne. Dog vil du få langt bedre effekt af decideret lungemedicin, som du inhalerer. Får du det, er slimløsnende medicin overflødig.
Hostestillende medicin
Hostestillende medicin skal virke ved at nedsætte hosterefleksen men i praksis er der som sagt ingen dokumenteret effekt. Hostestillende medicin indeholder enten naturlige eller syntetiske morfinlignende lægemiddelstoffer (receptpligtig) eller antihistaminer, der har en sløvende effekt. Du må ikke bruge hostestillende medicin, hvis du har hoste med slim.
Hvad kan du selv gøre mod hoste?
Der er ikke dokumentation for, at medicin mod hoste virker bedre end at drikke vand eller te.
Du kan selv gøre noget for at stille din hoste:
Løft hovedgærdet på din seng eller brug ekstra hovedpuder, da hoste tit forværres, når du ligger ned.
Drik vand eller te.
Undgå rygning og røgfyldte lokaler.
Undgå støv, røg og skadelige dampe.
Infektion eller astma hos børn
Har du små børn, som hoster meget, bør du kontakte lægen og få undersøgt, om det skyldes en infektion i luftvejene, eller det er symptomer på astma eller astmatisk bronkitis. Har dit barn feber, kan det være et tegn på infektion. Infektion i luftvejene kan skyldes både bakterier og virus, men hos små børn er det ofte på grund af en virus. Er der tale om en infektion på grund af bakterier, kan det, hvis lægen skønner det nødvendigt, behandles med antibiotika.
Akut og voldsom hoste hos børn og voksne
Opstår hosten pludseligt og er meget voldsom, kan det give mistanke om, at der er et fremmedlegeme i luftvejene. Det kan være en akut livstruende tilstand, da det kan resultere i kvælning, hvis der ikke gøres noget med det samme. Du kan bruge Heimlich-manøvren til at få fremmedlegemet ud. Små børn lægges over armen med maven nedad og bankes let på ryggen, indtil fremmedlegemet kommer ud.
Større børn og voksne kan i første omgang bankes på ryggen med hul hånd. Hvis det ikke hjælper, kan man stille sig bag dem, tage armene om dem, folde hænderne og give et kraftigt stød under brystbenet. Hjælper dette ikke straks, skal du ringe 112.
Åbningstider
Valby Apotek
Mandag-Fredag 09:00 – 17:30
Lørdag 09:30 – 14:00
Søndag 10:00-16:00
Stenløse Apotek
Mandag-Fredag 09:00 – 17:30
Lørdag 09:30 – 14:00
Søndag Lukket
Ryparken Apotek
Mandag-Fredag 09:30 – 17:30
Lørdag 09:30 – 14:00
Søndag Lukket
Ølstykke Apotek
Mandag-Fredag 09:30 – 17:30
Lørdag 09:00 – 13:30
Søndag Lukket
Godkendt af lægemiddelstyrelsen
Følg os på de sociale medier
Links
Copyright 2021 – Valby & Stenløse Apotek. Alle rettigheder tilhører Valby & Stenløse Apotek. Udviklet af Eggers-Lura IT Solutions