Børneorm


Børneorm er en yderst smitsom ormeinfektion, som kræver medicinsk behandling. Den kan ramme både børn og voksne, men hyppigst børn i alderen 5-10 år.

Symptomer på børneorm

Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark og er ganske ufarlig. Det mest karakteristiske symptom på børneorm er kløe omkring endetarmsåbningen. Det skyldes ormenes livlige bevægelser. Symptomerne viser sig ofte efter sengetid under den varme dyne. Hos piger kan børneorm bevæge sig op i skeden og give kløe og udflåd. Forældre konstaterer typisk børneorm, fordi de opdager 1 cm lange hvide

”sytråde’’ omkring barnets endetarmsåbning eller i barnets afføring.

Årsager til børneorm

Børneorm smitter via afføring. Den voksne hun-orm er ca. 1 cm lang, hannen lidt mindre. Larverne udklækkes i tyndtarmen og udvikler sig i løbet af 1 måned til voksne orme, der lever i tyktarmen. Om natten vandrer hunnen ud gennem endetarmsåbningen og lægger flere tusinde æg omkring

endetarmsåbningen, hvorefter den dør. Æggene er levedygtige i flere uger og gemmer sig bl.a. i sengetøjet og under neglene.

Hvad kan man selv gøre ved børneorm?

Smitten sker direkte fra endetarm til mund, så hele husstanden skal sørge for:

grundig håndvask efter hvert toiletbesøg og før hvert måltid, både hjemme og i daginstitutionen/skolen

daglige bade

korte negle

kogevask af sengetøj, nattøj, undertøj og håndklæder (indtil børneormen er udryddet).

Undersøgelse for børneorm

Har du mistanke om børneorm, kan lægen stille diagnosen ved at trykke et stykke tape mod endetarmsåbningen og undersøge det med et mikroskop. Her viser de små æg fra børneormen sig.

Prøven skal tages om morgenen før barnet vaskes og før afføring. Barnet skal forblive under dynen til prøven er taget, da ormene hyppigst er fremme, når der er mørkt og varmt.

Behandling af børneorm

Behandlingen består i, at alle i husstanden på samme tid får en ormekur – også medlemmer, som ikke har symptomer. Alle skal tage medicinen (enten som tabletter eller i flydende form) én gang hver 14. dag, i alt to gange for Vanquin® og tre gange for Vermox®.

Hvis der kommer tilbagefald, kan man i næste behandlingsrunde vælge at give 6 behandlinger med 1 uges mellemrum.

Hvis der er tale om ormeinfektion i skeden, kan man behandle med Albendazol.

Åbningstider


Valby Apotek

Mandag-Fredag 09:00 – 17:30

Lørdag 09:30 – 14:00

Søndag 10:00-16:00

Stenløse Apotek

Mandag-Fredag 09:00 – 17:30

Lørdag 09:30 – 14:00

Søndag Lukket

Ryparken Apotek

Mandag-Fredag 09:30 – 17:30

Lørdag 09:30 – 14:00

Søndag Lukket

Ølstykke Apotek

Mandag-Fredag 09:30 – 17:30

Lørdag 09:00 – 13:30

Søndag Lukket

Godkendt af lægemiddelstyrelsen


Copyright 2021 – Valby & Stenløse Apotek. Alle rettigheder tilhører Valby & Stenløse Apotek. Udviklet af Eggers-Lura IT Solutions