Herpes (forkølelsessår)


Forkølelsessår er en smitsom sygdom, som skyldes betændelse med Herpes simplex virus. Ved udbrud kommer der små blærer og sår på

læberne og i munden.


Forkølelsessår er en af de mest almindelige infektioner i befolkningen. Næsten alle voksne danskere er smittet med det virus, som er årsagen til sygdommen. Det er dog kun ca. hver femte af de smittede, som vil blive generet af tilbagevendende udbrud af sygdommen. De fleste, der har forkølelsessår, har udbrud ca. 2-3 gange om året. Nogle har sjældnere, mens andre har hyppigere udbrud.


Symptomer på forkølelsessår:

Et herpesudbrud på læben vil vise sig som små blærer, der hurtigt brister. Derved opstår et overfladisk sår. Efter nogle dage vil der komme en sårskorpe, som senere falder af. Hele udbruddet varer ca. 7-10 dage. Læben vil være helt normal at se på efter udbruddet. Der kommer således ikke ar efter infektionen. I forbindelse med herpesudbruddet kan der være ømhed, svie eller kløe på læben.


Der er nogle mennesker, som ikke får herpesudbrud på læben, men et andet sted i ansigtet, fx på kinden. Hvis man har astmaeksem eller børneeksem, kan man risikere at få større udbrud af herpes, som spreder sig til større dele af ansigtet og halsen.


Årsager til forkølelsessår:

Forkølelsessår skyldes det virus, der hedder Herpes simplex, og sygdommen overføres ved kontakt med såret eller spyt, som indeholder virussen.


De fleste børn bliver smittet med herpes, men kun et mindre antal vil få en forbigående betændelse på læber og i munden.


Herpesvirus forbliver i kroppen resten af livet, hvor det ligger i en dvaletilstand og kan blive aktivt igen og give nye udbrud af forkølelsessår.

Følgende ting kan fremprovokere udbrud af herpes på læben:

Fysisk sygdom som fx forkølelse

Udsættelse for stærkt sollys. Man kan med fordel anvende en læbepomade, der indeholder en høj solfaktor

Stress. Hyppige udbrud af forkølelsessår kan være indikator på, at man bør omlægge sin hverdag, så den bliver mindre stresset

Menstruation. Nogle kvinder vil berette, at udbrud ofte dukker op i forbindelse med menstruation.

Smitte:

Herpesvirus, som findes i forkølelsessåret, kan smitte andre. Det er specielt, hvis man har samleje eller dyrker mund-sex (oral-sex), at virus kan overføres til partneren. Dette kan resultere i herpes ved kønsdelene (genital herpes). Det nyfødte barn er ligeledes meget følsomt over for smitte med herpesvirus. Personer med forkølelsessår bør ikke være i tæt kontakt med et nyfødt barn.


Behandling af forkølelsessår:

På apoteket kan man uden recept købe cremer, som indeholder stoffer, der hæmmer herpesvirus. Det er vigtigt at starte behandlingen, allerede når de første symptomer viser sig. Hvis cremerne ikke virker tilstrækkeligt godt, bør man kontakte en læge. Specielt hvis der er meget hyppige udbrud af herpes på læben, kan det være nødvendigt at få en forebyggende tabletbehandling med et virushæmmende stof. Mennesker med meget hyppige udbrud af herpes kan få færre udbrud, hvis de undgår større indtagelse af fødemidler indeholdende aminosyren tryptophan, fx chokolade og nødder, og samtidig tager et kosttilskud med aminosyren lysin.

Åbningstider


Valby Apotek

Mandag-Fredag 09:00 – 17:30

Lørdag 09:30 – 14:00

Søndag 10:00-16:00

Stenløse Apotek

Mandag-Fredag 09:00 – 17:30

Lørdag 09:30 – 14:00

Søndag Lukket

Ryparken Apotek

Mandag-Fredag 09:30 – 17:30

Lørdag 09:30 – 14:00

Søndag Lukket

Ølstykke Apotek

Mandag-Fredag 09:30 – 17:30

Lørdag 09:00 – 13:30

Søndag Lukket

Godkendt af lægemiddelstyrelsen


Copyright 2021 – Valby & Stenløse Apotek. Alle rettigheder tilhører Valby & Stenløse Apotek. Udviklet af Eggers-Lura IT Solutions